28-06 Sixhaven Amsterdam - Duitse hoffelijkheid

"Bitte, laufen Sie hier entlang", wenkt de Duitse buurman van het motorjacht naast ons. Hij vindt het maar niks dat ik over de preekstoel klim om van boord te komen. "Nah, das geht schon, danke!", antwoord ik. Maar hij vindt toch echt dat ik over hun boot naar onze boot moet lopen als ik terug kom.

Na een heerlijke douche loop ik terug en besluit inderdaad maar via het motorjacht te gaan. Niet omdat ik niet via de preekstoel aan boord kan klimmen, maar omdat ik de buurman graag een plezier wil doen en denk dat hij zich beledigd zal voelen als ik geen gebruik maak van zijn aanbod;-) En jawel, het hekje in de zeereling wordt voor me geopend en ik krijg een hand om veilig over te kunnen stappen. Ze bestaan echt hoor, galante mannen. Even later lopen we door de regen naar de supermarkt om de voorraden maar weer eens aan te vullen. Ik heb nog niet alles van mijn lijstje, maar de twee mandjes zitten vol en meer kunnen we niet tillen. "We gaan dit wegbrengen en lopen dan gewoon nog een keer", stelt Henk voor. Dat lijkt me een goed plan. Terug bij de boot blijkt dat er al weer bootjes binnen komen. We willen niet riskeren straks ingebouwd te liggen, dus vertrekken richting IJmuiden.

Als het even later helemaal droog is en we de Amsterdamse bebouwing voorbij zijn, zetten we de genua en varen heerlijk relaxed naar Zijkanaal C. Daar meren we af in een kleine jachthaven. 's-Avonds komt Willem van Vliet, een oud-collega van Henk en mij, even een bakkie doen. Gezellig bijgepraat en herinneringen opgehaald.

Een groot cruiseschip vaart Amsterdam uit, richting IJmuiden. Altijd imposant zo'n groot schip.

29-06 Spaarndam Zijkanaal C - In afwachting van een weergat

Opnieuw miezerweer en wind in de verkeerde hoek. We doen het lekker rustig aan en bekijken de diverse weerberichten om te bepalen wanneer we richting Oostende kunnen. Het lijkt erop dat er zaterdag een weergat is waar binnen we naar Oostende kunnen varen. 's-Middags klaart het op, dus op het fietsje naar Spaarndam voor de laatste boodschappen en meteen een leuk tochtje.

30-06 Spaarndam Zijkanaal C - Welles nietes

Als eerste vandaag natuurlijk mijn vader bellen voor zijn verjaardag. En dan kijken we opnieuw naar de weersvoorspellingen. We besluiten naar de buitenhaven van IJmuiden te varen, zodat we morgenochtend of zelfs vannacht kunnen vertrekken. Henk wil langs het douanekantoor om advies te krijgen wanneer en waar we uit moeten klaren als we via België, Engeland, Spanje en Portugal Europa gaan verlaten. Verder willen we de watermaker graag testen voor we uit Nederland vertrekken.

Om drie uur leggen we aan in de buitenhaven. Henk zoekt op waar het douanekantoor precies zit. Dat is op het Sluisplein. "Misschien handig ze eerst te bellen, voordat je het fietsje uit de lazarette haalt en alle moeite misschien voor niks is?" "Ja, dat is misschien wel slim inderdaad." Dus belt Henk het nummer van de douane. "Al onze medewerkers zijn in gesprek. Probeert u het later nog eens". Even later: "Al onze medewerkers zijn in gesprek....". Tja dat schiet niet op zo, dus toch de fiets maar gepakt. Als Henk na dik een uur terug komt volgt een heel verhaal. Wat blijkt, er is helemaal geen douanekantoor meer in IJmuiden. Hij heeft wel iemand gesproken die hem weer een ander telefoonnummer heeft gegeven. Dat gebeld en daar het advies gekregen een mail te sturen naar een bepaald e-mailadres.

Dus Henk gaat mailen. Komt er antwoord terug dat hij een formulier moet invullen en opsturen. Ok, prima. En dat we inderdaad in Nederland moeten uitklaren. Henk vult alles netjes in en stuurt dat op. Vervolgens krijgt hij nog een aantal vragen die toch echt bedoeld zijn voor beroepsvaart en niet voor een plezierbootje. Wat een gedoe. Uiteindelijk besluiten we dat het klaar is en dat we in Portugal wel uitklaren voor we naar de Canarische Eilanden vertrekken. We hebben namelijk gelezen dat we gewoon in het laatste land binnen de Europese Unie dat we bezoeken kunnen uitklaren en dat dit helemaal nog niet in Nederland hoeft. En eigenlijk was dat ook onze vraag. Klopt het of moeten we toch hier uitklaren? Kennelijk hebben ze bij de douane zelf daar ook geen idee van en wij zijn er wel klaar mee.

Dan opnieuw het weer bestuderen. Het lijkt er nu op dat we beter zo snel mogelijk kunnen vertrekken. Ok, we zijn flexibel dus snel alles zeevast opruimen en eten. Om zeven uur varen we uit.

Het is prima bezeild, lekkere wind en rustige zee. Als dit zo doorgaat tot Oostende tekenen we ervoor! Er komt wat meer wind, dus we reven het grootzeil een stuk. Als we bij Rotterdam zijn begint het steeds harder te waaien. We reven het grootzeil verder en de genua. Als we de weersverwachting via de marifoon uitluisteren blijkt er een windwaarschuwing van kracht met windkracht 6 voor de hele Nederlandse kust! Dit was in geen enkele weersvoorspelling of weerkaart te zien geweest. Dat hebben wij dan weer. Voorbij Rotterdam zien wij iets dat niet op onze kaart staat. Overal lichtjes en iets dat op een vuurtoren lijkt, terwijl daar gewoon zee hoort te zijn. We snappen er niets van. Henk roept uiteindelijk de Maasmond op via de marifoon. Domme vragen bestaan tenslotte niet. Wat blijkt er ligt een hele vloot aan vrachtschepen voor anker. We kunnen er dus onderlangs varen.

 

  Terug naar beginpagina