19-05 Thuis - Brood voor een half jaar

Vanmorgen meel gehaald bij de molen in Burdaard. De achterbak ligt vol met 60 kilo! Genoeg voor een half jaar vers brood aan boord. Verder veel wasjes gedraaid, want die mand moet leeg:-)

20-05 Thuis - Autoloos

Vandaag druk gewerkt op de boot. Waar laat ik 60 kilo meel! Ik heb al zoveel voorraad weggestouwd. Maar ook die zakken meel raak ik weer kwijt en er is zelfs nog ruimte over. We brengen onze auto's eind van de middag naar Wijkopenauto's.nl in Leeuwarden. Blijkt dat de jongen waar we maandag de afspraak mee hebben gemaakt is ontslagen en dat zijn collega niet wist dat we vandaag twee auto's kwamen brengen. Het vergde enige overredingskracht hem ervan te overtuigen dat hij ze toch echt in moet nemen vandaag! We komen tenslotte van ver ;-)

Laatste nacht thuis slapen. Dat is toch wel een gek idee. Jarenlang werk je toe naar vertrekken en nu het eindelijk zover is voelt het toch onwerkelijk.

21-05 Lauwersmeer - Vertrekkersstress en afscheid

We halen het niet om vandaag daadwerkelijk te vertrekken. We moeten de watermaker nog inbouwen en we moeten de zonnepaneelbeugel nog monteren. Verder moeten we het huis nog klaar maken voor langdurige leegstand. Desondanks nemen we vandaag afscheid van onze familie en vrienden. Je moet toch een keer een datum plannen! En het is niet erg. We zijn er bijna, dan maar weekje later. We hebben ruim de tijd.

Het dek is nog groen van de winter. Simpelweg nog geen tijd voor gehad. Andere zaken hadden een grotere prio. Toch maar even een snelle schrobbeurt, zodat ze er een beetje toonbaar bij ligt.

Ik ben nog niet helemaal klaar als de eerste familie al op de steiger staat om half drie. "Jammer jongens, we zijn nog even bezig en het is ook nog geen drie uur haha."

Dan is het zover, de serre van het restaurantje in de haven stroomt vol met familie en een paar goede vrienden. Koffie en thee met gebak en cadeautjes.

 

        

 

Het voelt een beetje als jarig zijn, maar dat is het natuurlijk niet. Henk's jongste zus houdt een prachtige toespraak. De tijd vliegt en voor we het weten nemen we echt afscheid. Dikke knuffels en kussen. Vooral het afscheid van onze ouders is moeilijk, omdat we niet weten hoe lang ze er nog zullen zijn. En toch gaan we. Het is nu of nooit omdat we over een paar jaar te oud zijn om nog te gaan.

De kinderen lopen mee de steiger op en dan gooien we toch echt los! De hele familie staat op het dijkje bij het restaurant als we wegvaren. Het is prachtig weer, een afscheid zoals we het ons hebben voorgesteld. We gaan bakboord uit richting Lauwersoog. Marc rent van de steiger naar het dijkje en blijft zwaaien tot hij ons niet meer goed kan zien.

Ook al varen we zo dadelijk gewoon weer terug de haven in, we zijn toch echt vertrokken!!!

         

Omdat het niet bezeild is varen we op de motor naar Lauwersoog, keren daar om en varen heel rustig op de kotterfok weer terug naar Oostmahorn. Ze zullen nu allemaal wel weg zijn, dus we kunnen weer terug aan de steiger.

Tijd voor een borrel en eten.

22-05 Thuis - Het huis aan kant

Terug thuis. We pakken de laatste spullen in en leggen ze in het huurautootje. Dan opruimen en poetsen. Het blijkt nog een hele klus. "Wat doen we?" vraag ik aan Henk. "Doorpakken en laat naar de boot of stoppen en morgen afmaken?" "We pakken door, dan zijn we er maar vanaf" antwoordt Henk. En je denkt toch niet dat je op maandag in onze woonplaats ergens een patatje kan scoren? Gelukkig is de frituur aan andere kant van het dorp wel open;-) Ik rij naar Henk's zus en daar staan heerlijke aardappelkroketjes en bamischijven voor ons klaar. We doen het ervoor vandaag!

23-05 Lauwersmeer - Regelneven

Opruimen, klussen en opnieuw boodschappen doen. Eind van de dag op naar Burgum om de aanvullingen op onze testamenten en onze samenlevingsovereenkomst te tekenen. Dan door naar Dokkum om de huurauto weer in te leveren. We lopen door het centrum naar het busstation. Henk laat mij nog een aantal "historische" plekken zien, waar hij eerder al wel over heeft verteld, maar waar dan nu ook beeld bij komt.

Dan zien we een bekende uit de haven: Marten. We maken een praatje en horen dat hij zijn ontslag heeft gekregen en over een paar weken niet meer in de jachthaven van Oostmahorn werkt. Wij denken een gemis. Dan stappen we in de bus die ons via een toeristische route naar de haven brengt. Nu zijn we echt yachties. Geen auto meer, alleen een boot en twee vouwfietsen!

24-05 Oostmahorn - Ziekenboeg

Henk is ziek en ligt de hele dag in bed. Niet fijn en het gooit onze planning in de war, maar het is zoals het is. Beter ziek in de haven, dan ziek op zee!

25-05 Oostmahorn - Klusserij

Henk gelukkig weer wat opgeknapt en rustig aan weer wat aan het klussen met de beugel. We hebben de tijd want maandag is er pas weer gunstige wind voor onze reis naar Terschelling.

26-05 Oostmahorn - Waterboel

Het is 29 graden en Henk is druk bezig met het installeren van de watermaker. Eind van de dag is de klus geklaard en zijn ook de voorbereidingen aan de beugel weer een stap verder.

27-05 Oostmahorn - Nog steeds klusserij

Verder klussen aan de beugel. Het lijkt er inderdaad op dat we maandag kunnen vertrekken. In de loop van de avond komt Arno met twee stangen om de beugel te schoren. Het plan is dat hij maandagochtend om tien uur de boel aan de beugel komt lassen.

28-05 Oostmahorn - Klusstress

We maken het kit- en montagewerk aan de beugel af. Zo die zit. Dan ziet Henk 's-avonds nog een klusje dat hij even uit het oog was verloren: de aansluiting van de slang van de watermaker op de stuurboordwatertank. "Gadverdamme, waarom wil dat kreng niet! Thea kom eens helpen?" Het lukt ons niet om de boel vast te krijgen. We zijn moe, morgen maar weer proberen.

29-05 Oostmahorn - En nu voor het eggie!

We willen een half uur voor HW vertrekken uit Lauwersoog, wat betekent dat we om half één zo'n beetje uit Oostmahorn vertrekken. Het probleem met het waterslangetje krijgt een tijdelijke fix. Komt later wel. We ruimen alles zeevast op en gaan naar het havenkantoor om afscheid te nemen van Imca en Carlo. Ze vinden het beiden heel bijzonder dat wij vanuit Oostmahorn vertrekken voor een wereldreis.

Carlo loopt mee naar de steiger en helpt losgooien. Nu gaan we dan echt! We maken foto's van elkaar. "You take picture of me, I take picture of you" roep ik naar Carlo. We lachen en zwaaien naar elkaar.

 

 

Toch wel een beetje gek om met maar één zwaaiende op de kant te vertrekken. Maar ja, het ging niet anders want de hele familie Dijk zat op de camping het afgelopen weekend ivm Hemelvaart en het is nu éénmaal lastig exact te plannen wanneer je nu echt vertrekt in de laatste fase.

We zetten de genua en zijn een klein kwartiertje later in Lauwersoog. We kunnen direct schutten, dat is wel fijn. Het Wad richting het Westgat is helaas niet helemaal bezeild, dus dat wordt een groot deel op de motor. De wind is Noord en nu maar hopen dat er geen brekers staan. We hebben geluk: geen brekers in het Westgat:-)

We zetten na het Westgat de zeilen en gaan bakboord uit richting Terschelling. Als we om half twaalf 's-nachts bij Vlieland zijn, valt de wind behoorlijk weg. Richting Terschelling is niet bezeild en tij tegen. "Wat gaan we doen lieve schat? Doorvaren naar Terschelling of op naar Vlieland en morgen naar Terschelling?" Ik check de windverwachting voor dinsdag en of er plek is op Vlieland. "Westenwind morgen schat en er is ruim voldoende plek op Vlieland", antwoord ik. Dan is het besluit snel genomen: op naar Vlieland!

Om half twee varen we de haven binnen. Hoezo ruim voldoende plek? Aan bakboord ligt alles vol en de paar boxen waar we eventueel in passen zijn ook allemaal vol. We willen op dit tijdstip liever niet langszij een ander schip afmeren. Daar hebben we slechte ervaringen mee. We meren af naast één van de ribs aan stuurboord en gaan te kooi.

30-05 Vlieland - Zonder mast? Hoezo?

Het is bewolkt, maar wel droog en gunstige wind voor Terschelling. We varen heerlijk relaxed naar Terschelling. Bijna helemaal bezeild behalve een klein stukje in de Slenk. Terschelling doemt pas op als we er bijna zijn.

De steiger waar we horen af te meren ligt vol, dus of langszij of een andere plek. We besluiten een andere plek. Even later komt de havenmeester aanfietsen. "Gaat die mast eraf?". "Uh, nee". "Je ligt aan de steiger voor de motorboten. Graag verleggen naar de laatste steiger." "Daar is geen plek" probeert Henk. De havenmeester is onvermurwbaar. Hij wil voor het pinksterweekend de boel op orde hebben. "Aan de andere kant ligt ook een zeiljacht, moet die ook niet weg dan? En waar wij moeten liggen, liggen kleine bootjes die daar niet thuishoren. Ik wil graag aan de steiger zodat ik de fietsjes van boord kan krijgen." We mogen dan één nachtje blijven liggen, maar moeten morgenochtend toch echt verkassen.

31-05 Terschelling - Relaxen

Net de koffie ingeschonken en er is plek aan de steiger. Meteen verkassen. Dat kunnen we gelukkig heel snel. De koffie is nog warm:-)

Terwijl Henk de fietsjes op de steiger zet, smeer ik boterhammen voor onderweg. Omdat we de laatste weken nog veel kosten hebben moeten maken en we nog wat kostenposten voor de boeg hebben, doen we het financieel even rustig aan. Geen terrasjes voorlopig! Het is prachtig fietsweer en als we even later op een bankje in de duinen neerstrijken voor de lunch, missen we het terras helemaal niet. We genieten van de prachtige natuur, de stilte en het zonnetje.

 

  Terug naar beginpagina